(1) Restavracija Lipica - Okusi Krasa, Lipica 23a, Lipica  https://www.facebook.com/restavracijalipica/ , kontakt: (05) 730 07 67

Restavracija z 32 sedeži, odprto vsak dan med 13. in 22. uro. Moderna Kraška kuhinja iz lokalnih sestavin. Pestra ponudba vrhunskih vin izključno z območja slovenskega in italijanskega matičnega Krasa. Hišno pivo Beerkinka (lager svetlo, lager temno). Mimo sladic pa ne smete! Po dogovoru je ponudba prilagojena tudi različnim dietam.

 

(2) Restavracija Casino Astraea, Lipica 23a, Lipica www.astraea.si , kontakt: (05) 734 1565

Restavracija z 60 sedeži, odprto vsak dan od 13.-22. ure. Opombe: vstop dovoljen samo polnoletnim osebam ob predložitvi osebnega dokumenta, ker se restavracija nahaja v sklopu igralnega salona. Posebna ponudba: dnevni meniji po 5,50 EUR/osebo.

 

(3) Čebelarstvo Kavre, Franc Kavre, Jamska ulica 10, 6240 Kozina, kontakt: 031 456 075 ali 040 808 155

Pri njih dobite različne vrste medu, kot so akacijev, cvetlični, lipov, gozdni, kostanjev, žajbljev in hojin. V njihovi ponudbi najdete so tudi razni medeni izdelki, propolis, medeni aranžmaji in poslovna darila. Izdelujejo tudi sveče iz voska, ter vam po predhodnem dogovoru nudijo tudi degustacije medu.

(4) Vinarstvo Tavčar Marjan, Marjan Tavčar, Dutovlje 50, 6221 Dutovlje, kontakt: 041 736 809

Ponujajo vam ogled vinske kleti in degustacijo različnih vin, ter teranovega likerja.

 

 

 

(5) Čebelarstvo Atelšek, Ivan Atelšek, Povir 52A, 6210 Sežana, kontakt: (05) 734 2667 ali 041 649 142, e-mail: air.maat@siol.net 

Čebelarstvo Atelšek je družinsko čebelarstvo, ki razpolaga s cca 300 panji, z razstavno in promocijsko klimatizirano dvorano. V teji dvorani se odvijajo strokovna predavanja, promocijski nastopi čebelarstva in ocenjevanja medu. Ponujajo vse vrste medu iz blagovne zaščitne znamke "Kraški med", številne druge izdelke in pridelke iz medu, kot so matični mleček, cvetni prah, propolis, sveče in vosek, medice in liker, apikomleti,... Demonstrirajo vam ogled dela v čebelarstvu, degustacije in predavanja o čebelarstvu. 

(6) Domačija Lokčevi, Danilo Magajna, Vrhpolje 17, 6240 Kozina, kontakt: 070 227 767

Ukvarjajo se s pridelavo in predelavo zelenjave in sadja. Pri njih dobite domače vložene kumarice, fižolete, repo, zelje, raznorazne marmelade, sirupe in sokove. Sami nabirajo zelišča iz katerih nastanejo čaji, mazila, tinkture in likerji. Ob sobotah so možni vodeni pohodi za manjše skupine.

 

(7) Vinogradništvo in kletarstvo Kmetija Petelin, Viljem in Jadran Petelin, Pliskovica 52, 6221 Dutovlje, kontakt: (05) 764 0539 ali 041 573 177, e-mail: jadran.petelin@gmail.com

Družina Petelin obdeluje šest vinogradov in kmetujejo po smernicah integrirane pridelava. Po predhodni najavi vam v degustacijskem prostoru, ki sprejme do 60 oseb pripravijo degustacijo vin. 

(8) Čebelarstvo Ličen, Pavel Ličen, Dutovlje 130, 6221 Dutovlje, kontakt: 041 299 192

Pri družini Ličen iz Dutovelj lahko dobite razne pridelke iz meda, kot so propolis, cvetni prah in različne sorte medu. 

(9) Čebelarstvo "Od Malija s Krasa", Drago Mali, Vojkova ulica 3, 6210 Sežana, kontakt: 041 249 337

Proizvodnja in prodaja 5 ali več sortnih medov, cvetnega prahu, propolisa, matičnega mlečka, medu v deviškem satju, apikompleks, med z ingverjem, med s čokolado, med s cimetom, medeni liker, medica, razni voščeni izdelki, darilni kompleti, suho sadje v medu, rezervne družine in mlade matice. Nudi ogled malih pasemskih živali, kot so golobi, perutnina, gosi, race, pegatke ipd. Prav tako pa si lahko pri njih ogledate bio zelenjavni vrt in sadovnjak. Omogočen je dovoz z osebnim avtomobilom.

(10) Gostilna in prenočišča SKOK, Katja Skok, Štorje 27, 6210 Sežana, kontakt: 05 768 54 09 ali 041 725 504, e-mail: gostilna.skok@gmail.com

Hišo s hišno številko Štorje 27 je leta 1962 kupil nono Milan in z ženo Lilijano leta 1964 ponovno odprl vrata gostilne. Prav nona Liljana je zasnovala kulinariko po kateri smo znani še danes: na roke rezanem pršutu s kraškim teranom, joti s klobaso, hišnih njokih, divjačini in drugih jedeh. V hiši se je vedno kuhalo tisto kar je zraslo na vrtu in kar se je poredilo v hlevu. Jedi, ki izvirajo iz domačega okolja s poudarkom na sezonskih jedeh. Leta 1995 smo prenovili gostilno v prijeten topel ambient. Uradna spletna stran: http://www.gostilna-skok.com/

(11) Turistična kmetija Mahnič - Vinogradništvo in Osmica, Marko Mahnič, Grahovo Brdo 1, 6210 Sežana, kontakt: 05 764 05 96 ali 041 561 358, e-mail: info@kmetija-mahnic.si

Na Turistični kmetiji Mahnič, po domače Pr'Šuščevih, se z vinogradništvom in integrirano pridelavo grozdja in vina ukvarjamo že več generacij. Stavimo na tradicionalne kraške sorte vin; nepogrešljivi teran, vitovsko grganjo za sladokusce, chardonay in cabernet sauvignon, sladkosnedom pa ponujamo teranov liker. Vinarstvo je srce naše kmetije, naša vinska klet pa naš ponos. Prav zato ponujamo tudi degustacijo in ogled vinske kleti. Čeprav smo znani predvsem po spomladanski in jesenski osmici, celovitost ponudbe naše kmetije zaključuje živinoreja in predelava domačih mesnin. Uradna spletna stran: http://kmetija-mahnic.si

(12) Domačija Šajna, Šepulje 4, 6210 Sežana, kontakt: 05 764 1096 ali 041 879 385, e-mail: domacija.sajna@gmail.com

V domačiji Šajna smo staro kraško hišo preuredili v prijetno restavracijo, kjer si bodo lačni privezali dušo s kraškim pršutom in drugimi izvrstnimi jedmi ter si ugasili žejo s pristnim teranom, utrujenim pa je na voljo še pet dvoposteljnih sob, opremljenih s starinskim pohištvom. Uradna spletna stran: http://www.sajna.si/

 

(13) Družina Škerlj – B'ničevi, Boris Škerlj, Tomaj 4, 6221 Dutovlje, kontakt: 05 764 06 67, e-mail: ozamarija@gmail.com

Turistična kmetija Škerlj stoji v Tomaju, v zavetju grička Tabor z značilnim kraškim dvoriščem. Od tod seže pogled na Kras in njegove vinograde. Gostje lahko spoznavajo suhomesne specialitete kot so pršut, panceta, klobase, ošokolo, sušene na kraški burji, in okušajo edinstveno vino teran. Na kmetiji si lahko sposodijo kolo, na kmetiji gostom nudimo zunanji bazen in savno. Prav tako si lahko ogledate kmetijo, se spoznate s kmetijskimi opravili, ter si ogledate živali na kmetiji od prašičev, zajcev, čebel… Uradna spletna stran: http://www.skerlj.eu

(14) Vinska klet Štoka, Primož in Tadej Štoka, Krajna vas 1d, 6221 Dutovlje, kontakt: 05 764 0327 ali 041 667 125, e-mail: vinastoka@gmail.com

Več kot 200 let stara vinska klet Štoka se nahaja na nadmorski višini 270 m in spada v kraški vinorodni okoliš. S tradicijo vinogradništva se ukvarja že peta generacija. Kmetija zavzema 25 hektarjev, od katerih je 7 hektarjev vinogradov. Na njih uspeva skupno okoli 32.000 trsov. Od tega je 70% refoška iz katerega na kraški zemlji pridelujemo teran, nekaj cabernet sauvignona, merlota in chardonaya. Ostalo je še malvazija pa stara avtohtona vitovska grganja niti furlanski tokaj ne manjka. Uradna spletna stran: http://www.stoka.si/

(15) Turistična kmetija Ostrouška Pelicon, Sandra Pelicon, Coljava 5, 6223 Komen, kontakt: 05 766 8708 ali 031 303 523, e-mail: sandrapelicon@gmail.com

Kmetija se nahaja na robu slikovite kraške vasi Coljava, ki šteje le 25 hiš. Poslopje je tipična stara kraška hiša z zaprtim notranjim dvoriščem - borjačem. V preteklosti so predniki družine Ostrouška imeli tu odprto gostilno, vendar v drugih prostorih. Gostilna je obratovala do leta 1947. Čez pol stoletja so se potomci odločili za ponovno obuditev gostinske dejavnosti. Prostore za dejavnost so uredili v nekdanji štali, kjer so umestili jedilnico. Leta 1997 so prejeli priznanje za arhitekturo za originalno ureditev prostora v kraškem stilu. Uradna spletna stran: http://www.ostrouska-pelicon.com/

(16) Špacapanova hiša, Ada Špacapan, Komen 85, 6223 Komen, kontakt: 05 766 04 00 ali 041 297 829, e-mail: info@spacapan.si

Špacapanova hiše se odlikuje predvsem po izvrstni kuhinji. Njen čar se skriva v kombinaciji modernih in tradicionalnih kraških prehrambenih navad. Na Špacapanovem jedilniku je namreč moč najti jedi, ki izhajajo iz prastarih kraških receptov, hkrati pa se spogledujejo s sodobno kulinariko. Gre za človekovem zdravju prijazne dobrote, ki jih, kot se spodobi, spremlja vrhunska kraška žlahtna kapljica. Na voljo so tudi vina iz drugih bližnjih vinorodnih okolišev. V Špacapanovi hiši je poskrbljeno tudi za goste, ki želijo na romantičnem Krasu prenočiti. V hiši je na voljo pet luksuzno opremljenih dvoposteljnih sob. Vsaka od njih ima kopalnico z WC-jem, tuš kabino ali masažno kadjo. Uradna spletna stran: http://www.spacapan.si/

(17) Turistična kmetija Abram-Žerjal, Martina Žerjal, Sveto 69, 6223 Komen, kontakt: 05 766 82 23 ali 031 326 769, e-mail: info@tk-abram.si

Vinogradniško turistično kmetijo Abram-Žerjal boste našli na Krasu, v vasi Sveto, ki leži ob kraški vinski turistični cesti. Gostitelji vas bodo postregli z izbranimi kraškimi dobrotami in vam tako omogočili pravo kulinarično doživetje. Domač kraški pršut bo še boljši ob kozarčku ali dveh izvrstnega terana, a tudi vegetarijanci bodo deležni odličnega obroka. Za odhodnico vam na kmetiji ponujajo možnost nakupa vitovske grganje, muškata, odličnega teranovega likerja in zeliščnega žganja. Abram-Žerjalovi so veseli tudi družin z majhnimi otroci, ki se lahko kratkočasijo na igralih, opazujejo lastovke, ki gnezdijo na kemtiji in odhajajo novim dogodivščinam nasproti. Čarobnost Krasa lahko odkrivate na številnih kolesarskih poteh, kolesa pa si lahko izposodite kar na kmetiji. Veliko zanimivega si lahko ogledate že v sami vasi: cerkev, starodavno lipo, vaški vodnjak, pokopališče iz 1. svetovne vojne … Uradna spletna stran: http://www.tk-abram.si

(18) Kraška Hiša grafika in slikarja Lojzeta Spacal v Škrbini, Tanja Spacal, Škrbina 24, 6223 Komen, kontakt: 070 256 357, e-mail: info@spacal.com

Kamnita kraška hiša prirojena v Spacalovem stilu vabi na Kras, kjer vas bo prostor očaral, spoznali pa boste umetnost, kraške običaje, Spacalovo umetnost in slikovite prostore. Pridite na Kras in vstopite v Spacalovo grafiko. V domačem in umirjenem okolju vam nudijo voden ogled hiše in predstavitev umetnika; degustacije vin in kraških dobrot; prostore za razstave, koncerte in prireditve; predstavitev kraške kuhinje, arhitekture in umetnosti; pešpoti in kolesarke steze po Krasu. Uradna spletna stran: http://www.spacal.com/

(19) Restavracija Carat, EPIC Group, Partizanska cesta 149, 6210 Sežana, kontakt: 05 731 44 44, e-mail: info@safir.si

Restavracija Carat v Hotelu Safir v Sežani, ki se nahaja v neposredni bližini slovensko-italijanske meje ponuja vrhunsko kulinaričo izkušnjo. Izbirali boste med kraškimi in mediteranskimi jedmi, ter divjačino in ribami, svoje kulinarično doživetje pa oplemenitili z vrhunskimi slovenskimi vini.

Restavracija s 120 sedeži in teraso je primerna tudi za zaključena srečananja ali svečane večerje. Okrepčali se boste lahko tudi v dnevnem Lobby baru, kjer vas bodo presenetili z bogato ponudbo pijač in slaščic. Uradna spletna stran: www.epiceco-hotels.com

(20) Gostišče Stari grad, Mojca Rajšelj, Senožeče 5, 6224 Senožeče, kontakt: 041 572 734, e-mail: mojca@4m-senozece.si

Pojdi čez Kras na tiho gmajno med molčeče bore in poslušaj - slišal boš pesem ljubezni.

Sladka črnina, poln grozd, jagode se v dežju bleščijo - okusil boš njih žametnost.

Doživite del bogastva iz zakladnice kraških dobrot v Gostišču Stari grad v Senožečah nekoliko drugače:

- kot pristnost, ki je bila v trmi, kamnu in burji porojena,
- kot preplet tradicije in sodobnosti, 
- kot harmonijo okusov z izbranimi vini.

Ponudbo sproti prilagajmo letnim časom in jedilni list zamenjamo večkrat v letu. Znani smo predvsem po divjačinskih in gobjih jedeh.

Uradna spletna stran: http://www.4m-senozece.si/

pivovarna(21) Turistična kmetija in pivovarna Ambrožič, Barka 28, 6217 Vremski Britof, kontakt: 05 762 00 14, 041 707 343 

Turistično kmetijo Ambrožič najdete v objemu Brkinov,na Barki. Postrežejo vam z okusnimi domačimi jedmi, nazdravite lahko z doma pridelanimi žganji. Sprejmejo do 50 gostov, v poletnem času je na voljo tudi terasa z 30 sedišči. Kmetija Ambrožič je tudi pivovarna, zato je za ljubitelje piva to edinstvena priložnost, da domov odnesejo sodček ali dva. Za vse, ki bi radi odkrvali lepote Brkinov, imajo na voljo imajo tudi 12 ležišč. 
Uradna spletna stran: www.ambrozic.si



(22) Pršutarna Ščuka, Kobjeglava 60, 6222 Štanjel, 6222 Štanjel, kontakt: 05 769 10 12, 031 719 306Pršutarna

Pršut in ostale mesnine so se pri Ščukovih sušile iz roda v rod. Predniki so mesnine sušili v majhnih količinah za svojo rabo in nekaj za prodajo gospodi v Trst.  Z masovnim sušenjem pršuta pa se je začelo v letih 1966-1968, ko se je sušilo pršute za podjetje MIP Nova Gorica. Zaradi povečanja povpraševanja po tem suhomesnem  izdelku  smo konec šestdesetih let 20. stoletja  izgradili  novo veliko pršutarno s kapaciteto 10 000 pršutov. V tej pršutarni so se pršuti sušili vse do stečaja MIP-a Nova Gorica. S sušenjem pršutov pa nadaljujemo Ščukovi v lastni pršutarni, ki je registrirana kot samostojni obrat za sušenje suhomesnih izdelkov pri Veterinarski upravi Republike Slovenije.  Ob obisku vam razkrijemo še veliko zanimivosti iz zgodovine in načina sušenja pršutov. Božanski vonj pršuta, ki vas bo objel ob obisku našega dvorišča, boste lahko tudi okusili skupaj z njegovim prijateljem teranom v posebej za to pripravljenem prostoru ali pod 250 let staro murvo. 
Uradna spletna stran: www.prsutarnascuka.com

Kontakt

Facebook

MasterCard, Visa